view counter
 

АВТОРИЗАЦИЯ

СЕЙЧАС НА САЙТЕ

0 пользователей и 15 гостей
 

За што воўка б'юць?

Андрей Шимчук
IMG_0027-0.jpg

 У Налібоцкай пушчы таксама змагаецеся з ваўком?

— На жаль, існуе немала перашкод. Бо шмат хто, у тым ліку вучоныя, паддаюцца павярхоўным поглядам у адносінах да палявання на яго. Так, у Заходняй Еўропе ваўка мала, але ж у Беларусі — гэта гора для паляўнічай і сельскай гаспадаркі. Напрыклад, мы ў заказніку вядзём толькі селекцыйны адстрэл аленевых жывёл — да двух дзясяткаў у год, а колькасць папуляцыі расце за гэты перыяд толькі на 4—5%. А там, дзе ідзе актыўны адстрэл драпежнікаў, напрык­лад, у Ружанскай пушчы, у паляўнічай гаспадарцы «Чырвоны бор» гаспадарчы прырост аленевых даходзіць да 20% у год. Кожны воўк штодня спажывае да ­2,5—3 кілаграмаў мяса. Вось і палічыце: у Налібоцкай пушчы, па апошніх падліках, налічваецца 48 драпежнікаў, таму для зграі патрэбна да 50 тон мяса жывёл у год, што эквівалентна двумстам аленям ці ста ласям.

Паколькі ўзнікла праблема з дзікім кабаном, прэс драпежнікаў падае менавіта на аленя і лася, казулі ў нас няшмат. А адстрэльваць ваўкоў мы маем права толькі на 20% плошчы заказніка, дзе вядзём гаспадарчую дзейнасць. Я з года ў год падаю заяўкі з аргументаваннем на рэгуляванне іх колькасці, але атрымліваю адмоўны адказ з Акадэміі навук, з Мінпрыроды. Сёлета зноў звярнуўся за дазволам на здабычу 25 ваўкоў па-за зонай гаспадарчай дзейнасці. Спадзяюся, што даб’юся станоўчага рашэння. У лесе павінен гаспадарыць чалавек, а не драпежнік. Дарэчы, пасля гону жывёлы толькі праз 1,5—2 месяцы набіраюць ранейшую вагу, і менавіта ў гэты перыяд найчасцей становяцца ахвяраю драпежнікаў. І не хворыя, як сцвярджа­юць «зялёныя», а здаровыя, у самай сіле. Без паляўнічага не абыйсціся.

З артыкулу «ВАСІЛЬ ГУРКОЎ: «ПАЛЯЎНІЧЫЯ — ГЭТА АВАНГАРД БЕЛАРУСКІХ ЭКОЛАГАЎ» http://lesgazeta.by/people/gutarki-pra-paljavanne/vasil-gurko%D1%9E-%C2%ABpalja%D1%9Enichyja-%E2%80%94-gjeta-avangard-belaruskih-jekolaga%D1%9E%C2%BB

Другие материалы автора:
23 декабря 2016 года
31 декабря 2015 года 4
1 января 2015 года 16
Блог автора
Войдите или зарегистрируйтесь, чтобы прокомментировать этот материал.

КОММЕНТИРОВАТЬ С ПОМОЩЬЮ FACEBOOK

КОММЕНТАРИИ ЗАРЕГИСТРИРОВАННЫХ ПОЛЬЗОВАТЕЛЕЙ (2)

Luchs аватар
Offline
Luchs | 21 Января 2017 - 12:21

В журнале «Наука и жизнь» (июнь, 1985 год) в статье Р. Федорова «Разговор о волке». «А как относиться к волку в заповедниках?»— спрашивает автор статьи у компетентного собеседника, кандидата биологических наук Г. А. Носкова. Вот что он отвечает: «...Здесь мы обязаны заботиться о сохранении всех видов животных, присущих данному региону. Всех — значит, и волка» ....

Hunter аватар
Offline
Hunter | 21 Января 2017 - 16:49

Владимир, а где вообще и в какой из тем идет речь, о полном уничтожении волка?
Один человек управляет природной территорией, ведет учет зверья и видит, что один из видов не только имеет рост в численности , но и от этого роста имеется конкретный вред для других обитателей. А численность диких животных еще не достигла того уровня, при котором без ущерба они могли бы изыматься волком «для его собственных нужд». И просит то этот управляющий, всего то, разрешения для регулирования численности хищника.
Второй человек у ДАЧНО обосновался на этой же территории, но уже с целью науки (только нужна ли она) об том же хищнике. И ему глубоко и бесцветно, какой вред наносит волк другим обитателям заказника, так как для достижения своей цели он обоснованно и на законодательном уровне утвердил свое место .
Не было бы здесь скрытых интересов, получал бы В.Гурков разрешения на регулирование численности волка и все протекало бы в спокойной форме .


ПОСЛЕДНИЕ ПУБЛИКАЦИИ
Новости Мнения
Статьи

 

АВТОР МАТЕРИАЛА

shimtchuk аватар

Имя
Андрей Шимчук

Сфера деятельности
биолог-охотовед

ЛУЧШИЕ ФОТО НЕДЕЛИ

Виктор Козловский
Ястребиная сова
Ястребиная сова
рейтинг: 10.0
Андрей Шимчук
Зубры.
Зубры.
рейтинг: 10.0
Алла Эрдман
Звычайная чаротаўка
Звычайная чаротаўка
рейтинг: 10.0
Павел Лычковский
Ловись рыбка большая и малая!
Ловись рыбка большая и малая!
рейтинг: 10.0

САЙТЫ-ПАРТНЕРЫ

Предупреждение! Информация, расположенная на данном сервере, предназначена исключительно для частного использования в образовательных целях и не может быть загружена/перенесена на другой компьютер. Ни владелец сайта, ни хостинг-провайдер, ни любые другие физические или юридические лица не могут нести никакой ответственности за любое использование материалов данного сайта. Входя на сайт, Вы, как пользователь, тем самым подтверждаете полное и безоговорочное согласие со всеми условиями использования. Авторы проекта относятся особо негативно к нелегальному использованию информации, полученной на сайте.